Matalalla kynnyksellä kilpailemaan

Janne pelaamassa

Padelin suosion yksi salaisuus lienee sen helppo aloitus. Milloin sitten olisi aika kokeilla siipiään kilpailuissa? Tähän ei varmaan ihan suoraa vastausta löydy, mutta omista kokemuksistani käsin haluaisin rohkaista mukaan kaikkia, jotka vähänkin kokevat päässeensä lajiin sisälle ja jotka asiaa pohtivat.

Peliporukoissa toki jonkinlaista kilpailua on aina, useimmiten pieni pilke silmäkulmassa, mutta joskus myös hieman totisemmin. Eron huomaan siinä, jos pelataan muuten vain tai kun kyseessä on esimerkiksi Playtomic-ottelu, jossa tulokset kirjataan ylös. Jälkimmäinen on joskus aiheuttanut itselleni vähän turhaakin jännitystä. Ei niissä isoista asioista pelata.

Kaikki eivät kilpailemisesta tai kilpailuista välitäkään, joten oma valinta on tietenkin, mistä motiiveista lajia haluaa harrastaa. Moninaiset mahdollisuudet pelata ovat tämän lajin rikkaus.

Varsinaisiin kilpailuihin voikin sitten hypätä monin tavoin. Yksi helppo ja mukava tapa aloittaa on osallistua Americano-turnauksiin, joita järjestetään aloittelijoille, harrastelijoille ja aktiivipelaajille. Niissä saa paljon kokemusta erityylisistä vastustajista sekä myös uuden parin kanssa pelaamisesta, kun oma pari vaihtuu koko ajan. Jos pelaamisesta edelleen on epävarma olo, kannattaa tiedustella valmennuksia, joissa opetellaan mm. parin kanssa liikkumista ja sijoittumista kentällä. Netistä löytyy myös hyviä opetusvideoita.

Sitten kannattaa selvittää, pyöriikö omassa kotihallissa tai lähistöllä hallisarjaa. Ne ovat käsittääkseni aika yleisiä, ja systeemi on mukava. Parit pelaavat pooleissa, jotka pyritään saamaan samantasoisiksi. Parhaat nousevat, heikoimmat tippuvat ja jokunen pysyy yleensä samassa poolissa. Itse menin alkusyksystä ensimmäistä kertaa mukaan Raision Kuninkojan hallisarjaan, jossa sai pelata monia uusia pareja vastaan. Pelit sujuivat mukavasti, ja seuraavaksi saamme kohdata vastuksia yhden poolin ylempää.

Yksi hieno mahdollisuus kilpailla on Padelliiton järjestämä uusi kilpailumuoto, D-turnaukset. Se on tarkoitettu juuri niille, jotka haluavat aloittaa kilpailemisen matalalla kynnyksellä. Turnauksiin ei tarvita lisenssiä eikä minkään seuran jäsenyyttä, päinvastoin kuin C-turnauksissa tai ylemmillä tasoilla, joissa niitä vaaditaan. Ranking-pisteitä ei paljon kerry, mutta arvokasta kokemusta sitäkin enemmän.

Itse kävin kokeilemassa kahta D-turnausta. Isoa menestystä ei kummassakaan tullut, mutta pelit olivat hyvähenkisiä ja jänniä. Heti ensimmäisen turnauksen ensimmäinen pelimuoto oli hauska, vaikka hävisimme sen täpärimmällä tavalla. Erien oltua 1-1 ehdimme aloittaa kolmatta erää, jonka ensimmäinen peli jäi tasatilanteeseen ja sovimme seuraavan pallon ratkaisevan. Vaikka hävisimme kyseisen pallon, ihmettelin itsekin, miksei tappio tässä eikä seuraavassakaan pelissä harmittanut juuri mitenkään, vaikka luonteeltani olen aina ollut hyvin kilpailuhenkinen. Palasimme pelikaverini kanssa pääkaupunkiseudulta erittäin hyväntuulisina takaisin Turkuun. Seuraavassa D-turnauksessa pääsimme sitten jo voitonkin makuun.

Luulen, että laji on kasvattanut itseäni henkisesti vielä näin vähän varttuneemmallakin iällä. Olen vähitellen päässyt pois liiallisesta kilpailuhenkisyydestä, jota minulla oli vielä alkuvuonna aloitellessani lajia (vaikka taidot ja lajiymmärrys olivat olemattomat!). Nyt lähes vuoden pelanneena huomaan, kuinka paljon helpompaa pelaaminen on, kun on armelias itselle, pitää rentouden päällä ja hymyn huulilla.

Yhteenvetona sanoisin, että kilpailuja ei tarvitse pelätä. Joskus voi olla epätasaisia pelejä, mutta yleensä oma taso skaalautuu. Ainakin itse pidän kilpailuista, mutta välillä myös pelaamisesta muuten vain, kirjaamatta tuloksia. Silloin uskaltaa kokeilla erilaisia asioita enemmän ja harjoitella myös heikkouksiaan. Silti pieni kilpailu paikoitellen piristää. Itse ajattelin ensi vuoden puolella lähteä testailemaan C-turnauksia, ehkä M45-sarjaakin, nyt kun on pieneen alkuun päässyt. Oppia ikä kaikki!

Ei muuta kuin rohkeasti mukaan kilpailuihin! Yllä mainittuja kilpailumuotoja sekä erilaisia turnaustapahtumia löytyy somesta yllin kyllin niin miehille, naisille kuin mixty-pareillekin.

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Voit kommentoida, jos haluat.
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
28.01.2023