Haastattelu: Jose Solano, Padelin Nick Bollettieri

Haastattelu Haastattelu

Satuin törmäämään Los Pacosin klubin läpi kävellessäni erääseen padel-maailman kovimmista valmentajista Jose Solanoon, jota voisi tituleerata padel-maailman Nick Bollettieriin. Luonnollisesti vedin herraa hihasta ja pyysin espanjankielisessä keskustelussa valottamaan mitä maailman huipulle nouseminen padelissa vaatii. 

Jose Salano

Kerrotko alkuun hieman kuinka akatemiasi lähti käyntiin?

Minulla oli kymmenisen vuotta sitten suuri tennisakatemia Marbellassa ja Coinissa, jossa treenasi tavoitteellisesti 600 nuorta pelaajaa. Sen lisäksi minulla oli kylpylä-kuntosali ja voin sanoa pärjänneeni taloudellisesti erinomaisesti. Poikani (Jose Solano Marmolejo, tällä hetkellä WPT Ranking 99) treenasi tavoitteellisesti tennistä akatemiassa ja 8-vuotiaana vaihtoi padeliin. Erinäisten turnausvastoinkäymisten myötä poika tuli sitten sanomaan olevansa surkea padelissa, jolloin kysyin mitä hän haluaa elämältään ja pojan vastaus oli "haluan tulla maailmanmestariksi padelissa". Niinpä sitten lähes siltä seisomalta möin yritysryppääni ja perustin Jose Solano Padel Academyn. Toimimme Malagassa Inaucua-klubilla.

Halusin perustaa Nick Bollettierin tyylisen Padel-akatemian, en sellaista, jonne tullaan, treenataan, maksetaan ja lähdetään kotiin. Valitsin pelaajia lahjakkuuden ja asenteen perusteella yhdeksän-kymmenen vuoden ikäisistä pelaajista, heidän joukossaan esimerkiksi Javi Garrido (WPT-31), Momo Gonzalez (WPT-27) vain pari mainitakseni.

He tulivat asumaan kanssamme ja harjoittelemaan yhdessä kunnes 2017 Javi Garrido ja poikani voittivat junioreiden maailmanmestaruuden ja 19-vuotiaina yleisen sarjan Espanjan mestaruuden. Akatemiamme kasvatit voittivat neljä viidestä junioreiden maailmankiertueen osakilpailusta, jonka jälkeen akatemiaamme alkoi saapua pelaajia eri puolilta maailmaa kuten Meksikosta, Chilesta, Etelä-Koreasta ja Kiinasta. Meillä asuu ja harjoittelee myös ilmaiseksi joitakin poikia, joilla on edellytykset huipulle, muttei muuten taloudellista mahdollisuutta siihen

Pidän menestyksestä ja menestyksen edellytys on harjoittelu. Akatemiassa harjoitellaan viidestä kahdeksaan tuntia päivässä. En halua pelaajia pelailemaan vaan voittamaan. Siksi asun läpi vuoden poikien kanssa, matkustan heidän kanssaan ja vaadin aina positiivista mentaliteettiä, ei ensimmäistäkään negatiivistä kommenttia vaan aina "se puede" eli we can.

Millaisella rytmillä harjoittelette?

Minimi harjoitusblokki on kaksi tuntia, pallojen keräilyyn ja muuhun palaa niin paljon aikaa, etten valmenna ketään vain yhtä tuntia. Ottelut voivat kestää tyypillisesti kiertueella kaksi tuntia, mihin tunnin harjoittelu siis ketään valmistaa?! Viikonloppuisin kierrämme kilpailuja riittävän kilpailurutiinin saavuttamiseksi.

Fysiikkaharjoittelu on äärimmäisen tärkeää, sillä säilyttääksesi mentaalisen vahvuuden pitkässä ottelussa, ei fysiikan suhteen voi antaa tasoitusta. Viime kädessä et padelissa kuitenkaan pelaa omaa peliäsi, vaan kyseessä on taistelu vastustajaa vastaan. Otetaan esimerkiksi Federico Chingotto, joka asui kaksi vuotta kanssamme. Hän saapui akatemiaamme rahattomana, mutta uskomaton voitonnälkä ja työmoraali on vienyt hänet maailman huipulle.

Miksi espanjalaiset dominoivat World Padel Touria?

Johtuen pelaajamassasta täällä on valtavan kova kilpailu. Voit kiertää kovatasoisia turnauksia joka viikonloppu. Huipun tuntumassa on satoja nälkäisiä nuoria, jotka treenaavat tuntikausia päivässä ja kilpailevat viikonloput.

Terävimmälle huipulle pääsemiseksi vaaditaan myös onnea ja kontakteja. Kontaktien kautta pääset pelaamaan sopivien parien kanssa ja pääset mukaan suurempien kisojen karsintoihin. Pelaajamarkkinoinnin myötä saat sponsoreita, jotka mahdollistavat kilpailumatkat ulkomaille.

World Padel Tour on yritys (Samat omistajat kuin Estrella Damm-olutmerkillä) ja he pitävät kiinni parhaista ja valovoimaisista pelaajistaan. WPT:n ohella tänä vuonna on lanseerattu APT eli American Padel Tour, joka mahdollistaa myös Etelä-Amerikan mantereelta tulevien pelaajien helpomman pääsyn ammattilaiskiertueelle. APT:n seuraava osakilpailu pelataan piakkoin Monacossa ja meidän akatemiastamme lähtee sinne useampia pareja. Molemmat kiertueet aivan terävintä huippua lukuunottamatta ovat suunnilleen samantasoisia.

Miten maailman huipulle pääsee?

Se on kokonaisvaltainen prosessi, joka luonnollisesti pitää sisällään riittävän määrän lahjakkuutta, kovaa työtä, kilpailemista ja henkisen puolen kehittämistä. Lisäksi tarvitset onnea ja hyviä suhteita. Urasi tulee olla rakennettu oikealla tavalla lähtien parinvalinnasta.

Esimerkiksi jos Bela soittaisi pojalleni kysyen tuletko parikseni - poikani olisi innoissaan, mutta otteluissa pojallani olisi järkyttävä paine, sillä jos hän tekee virheitä, Bela etsii toisen parin. Tuosta paineesta johtuen hän ei voisi pelata vapautuneesti. Tenniksen nelinpeli ei ole verrattavissa parin välisen kemian suhteen alkuunkaan padeliin.

Sponsorit pitävät näkyvistä, värikkäistä ja karismaattisista pelaajapersoonista, joten pelaajamarkkinoinnilla on villien korttien jakamisessa suuri merkitys. Tämä voi viime kädessä ratkaista sen, kuka siitä suuresta pelaajamassasta murtautuu WPT-pääsarjaan asti.

Voiko ammattimaisen tennisuran tehnyt yli kaksikymppinen pelaaja menestyä ammattilaistasolla padelissa?

Täälläkin useimmat ovat aloittaneet tenniksessä, mutta tuttavapiirissäni on neljävuotiaana padelin aloittaneita, joilla on kahdeksanvuotiaana tuhansia tuntia lajiharjoittelua takana. Lajitaidot ja laji itsessään fyysisistä ja mentaalisista ominaisuuksista lähtien eroavat huipputasolla toisistaan paljon. Eli käytännössä varhaisnuoruuden jälkeen lajin vaihto on hyvin vaikeaa.

Mentaalipuolella padel on kuin kahden pelaajan avioliitto, molemmat voivat olla huippupelaajia ja mukavia tyyppejä, mutta yhteispeli ei toimikaan. Tämän mentaalipuolen merkityksen vuoksi huiput myös vaihtavat peliparia melko usein.

Osaatko sanoa keitä uusia nuoria pelaajia on nousussa maailman huipulle?

Top-50 pelaajien ulkopuolella on pilvin pimein pelaajia, joilla on edellytykset nousta terävimpään kärkeen. Padelissa menestys on niin monen asian yhdistelmä, että tuon arvioiminen on hankalaa.

Señor Solano, Muchissimas Gracias

De nada

Amatöörit vastaan ammattilaiset
Padelin jatkokurssi Wienissä

Samanlaiset artikkelit

Hyväksymällä sallit pääsyn kolmannen osapuolen tarjoamaan palveluun https://padelisti.fi/