Amatöörit vastaan ammattilaiset

Ammattilaiset vs. amatöörit Ammattilaiset vs. amatöörit

Olemme monta kertaa treeneissä miettineet ja keskustelleet, että olisi joskus oikein mukava pelata Suomen huippuja vastaan ja katsoa mikä tasoero meillä on. Meistä jokainen on voittanut "urallaan" vähintää yhden C-luokan padelturnauksen, joten aivan aloittelijoita emme ole, mutta tiedämme, että huiput ovat meitä reilusti edellä. Tänään meille vihdoin koitti mahdollisuus pelata Juusoa (a-ruudussa) ja Juliusta (b-ruudussa) vastaan ja ottaa selvää, mikä meidän tasoero on! Heillä on lukuisia (roppakaupalla) SM-mitaleita (ei yhdessä vaan toisten pelureiden kanssa) joten vastustajat olivat ihan oikeasti hyviä..

Ehtdimme 1,5h aikana pelata 4 täyttää erää ja nyt voit mielessäsi arvata, montako geimiä per erä me saimme.

Mittelö käytiin Padel Club Finlandin Porttipuiston kentällä numero yksi. Meillä oli siis pieni kotikenttäetu, koska pelaamme kentällä viikottain. Valitettavasti se ei auttanut tänään voittoon asti...

Juoni oli alusta asti hyvin selvä, jos pallo nousi hiukan liian korkealle heidän ollessaan verkolla tai lobbi jäi hiukan liian lyhyeksi, koitti meillä vaikeat ajat. Oli hienoa nähdä, kuinka lentolyönti lyödään voimaakkasti lähelle takaseinää ja pallon pomppu takalasista oli yleensä korkeintaan 10-15cm. Tässä oli mielestämme yksi suuremmista eroista. Vaikka meillä mielestämme tenniksen pelaajina on hyvät lentolyönnit, ovat ne kaukana nyt nähdyistä.

Voimakkaita iskulyöntejä (pallon pomputus ulos) ei pelissämme montaa nähtyy, useat pelaajat saavat pallon lyhyestä nostosta pomputettua ulos, mutta takakentältä niin tekeviä ei taida Suomessa liikaa olla? Tässä ei kovin suurta eroa ollut. Ainoastaan Juuson ja varsinkin Juliuksen kyky lyödä iskuun sivukierrettä aiheutti meille välillä hiukan päänvaivaa.

Mikäli onnistuimme pitämään pallon matalana tai saimme nostot hyvin takakentälle, olivat pallot hiukan pidempiä. Mutta hyvän noston jälkeen piti olla erityisen tarkkana Juuson koviin ja mataliin palautuksiin, joiden tarkkuus tuntui epätodellisilta. Läpilyöntejä takaa tuli useita ja virheitä 0 kappaletta! Lyöntivalikoima oli hänellä kiitettävä, joko kova matala lyönti keskelle tai samanlainen verkkoja hipova tarkka ohjus pitkin linjoja. Ja välillä tietysti jyrkkä krossikääntö a-puolen pelurin jalkoihin (tai usein suoraan ohi pelurin ja sivuverkon välistä).

Ensimmäisen erän loppuun onnistuimme kuitenkin pitämään Jannen syötön ja ensimmäinen geimi oli plakkarissa. Valitettavasti enempää ei tullut ja ekassa erässä tuli takkiin siis 6-1.

Pelin edetessä pääsimme koko ajan hiukan paremmin peliin kiinni ja pallot olivat hiukan pidempiä, mutta usein lopputulos oli kuitenkin sama. Joko meiltä helppo virhe tai sitten vastustaja onnistui lyömään niin hyvän lyönnin, että emme saaneet sitä enää verkon ylitse. Tässä taas yksi iso ero ja vinkki kaikille harrastajille. Lyönteihin marginaalia ja malttia odottaa sitä oikeasti hyvää tappopaikkaa. Kyllä se sieltä lopulta tulee, välillä se voi vaatia yli 10 lyöntiä, mutta mikäs kiire siinä on? Paikkoja oli saada useampikin geimi kotiin, mutta jotenkin se vastustaja aina käänsi etupallot itselleen ja lopputulos oli tyly 6-0.

Kolmas erä jatkoi samalla linjalla ja lopputulos oli meidän kannalta tyydyttävä 6-1. Vastustaja oli vaan parempi ja me pelattiin kuitenkin mielestäni aika lailla omalla tasolla. Oman laskujeni mukaan Juuso teki kolmannen erän alkuun ensimmäisen helpon virheen, voitteko kuvitella?

Neljäs erä alkoi lupaavasti ja menimme 1-0 johtoon. Geimissä oli jopa hiukan meidän hallintaa :) Vastustaja ei tästä herpaantunut ja vei erän kuitenkin selvästi 6-2 numeroin. Lopussa näkyi, että vastustaja usean erävoiton myötä hiukan hölläsi "kaasua" ja pääsimme peliin entistä paremmin kiinni.

Mitä meille amatööreille jäi pelistä käteen?

  1. Lobit eli nostot pitää olla pidempiä, aina kun saimme noston pitkälle ei meillä ollut mitään hätää.
  2. Virheiden määrää pitää pystyä karsimaan. Lisää treeniä ja lyöntien marginaali voisi olla hyvin usein hiukan suurempi.
  3. Jos vastustaja saadaan pahaan paikkaan pitää vähintään toisen kaverin tulla hyvin lähelle verkkoa ja tappaa pallo, mikäli vastustaja saa sen vaivoin verkon yli.
  4. LIIKE, jalkojen pitää jaksaa käydä kokoa ajan, että saat lyötyä lyönnit hyvästä asennosta.
  5. Hyvin me vanhukset pelattiin, vastapuolella oli kuitenkin yhteensä yli 25 vuotta vuotta vähemmän ikää... ;)

Me kuitenkin voitimme "paljon" palloja, joten hiukan pystyimme vastusta heille antamaan. Voittajasta ei ollut mitään epäselvyyttä, ei missään vaiheessa, mutta ainakin meillä oli hauskaa ja opimme taas paljon. Näiden oppien ja niiden vieminen treeneihin on seuraava askel ja kohta olemme taas hiukan parempia pelureita.

Pohdintaa padelissa kehittymisestä ja valmentamise...
Haastattelu: Jose Solano, Padelin Nick Bollettieri

Hyväksymällä sallit pääsyn kolmannen osapuolen tarjoamaan palveluun https://padelisti.fi/